ειπε καποτε:

Όταν οι νόμοι των μαθηματικών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφείς, και όταν είναι σαφείς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. "Άλμπερτ Αϊνστάιν"

η αχρηστη πληροφορια της ημερας

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

Cordelia - Ονειρο Απατηλο

Ιδεών Περιπλανήσεις
Απόσπασμα από την ταινία "Cordelia" 


Μία μικρή σε πλήθος - αλλά μεγάλη σε δημιουργικότητα και πνευματικό εκτόπισμα - ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Τμήματος Κινηματογράφου  αποτελεί τον πνευματικό δημιουργό της ταινίας μικρού μήκους: Cordelia.

Ιδεών Περιπλανήσεις
Απόσπασμα από την ταινία "Cordelia" 

Ασφαλώς, ο τίτλος της ταινίας σχετίζεται με τον πίνακα του William Frederick Yeames, στον οποίον απεικονίζεται η πριγκίπισσα Cordelia, μυθιστορηματικό πρόσωπο του αριστουργηματικού έργου του William Shakespeare, "King Lear". Ο πυρήνας της ταινίας είναι η θεματική του ονείρου, συνεπώς τα μοναδικά κοινά στοιχεία με την ηρωίδα του Shakespeare, είναι το σκηνικό, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το πέπλο της μορφής της, έτσι όπως αυτά εμφανίζονται στον πίνακα. 

Έτσι, η ταινία δεν συνδέεται με την Cordelia του Shakespeare ως προς το περιεχόμενο της. Θα μπορούσε κάποιος να πει, πως υπάρχει σύνδεση με την ταινία Persona του Ingmar Bergman, με της οποίας πλάνο ξεκινά και η δική μας. Θα είχε, βέβαια απόλυτο δίκαιο, αφού διακρίνεται εμφανώς, πως η ερωτική έλξη της Elisabet και της Alma, αποτελεί κορυφαίο σημειολογικό στίγμα της ταινίας. 
  

Ιδεών Περιπλανήσεις
Απόσπασμα από την ταινία "Cordelia" 

Ας μην αναλωνόμαστε, όμως, σε πολλές περιγραφές και αναλύσεις, διότι "ξεθωριάζεται" η λάμψη της ταινίας. Όπως και να 'χει, αξιέπαινη προσπάθεια και αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα το προϊόν της πνευματικής δημιουργίας, ως έκφραση της εβδόμης των Τεχνών από τους συντελεστές της ταινίας, οι οποίοι φρόντισαν επιμελώς να επαληθεύσουν το ρητό: Στις λεπτομέρειες κρίνεται η διαφορά. 

Τη γενική εποπτεία, τη σκηνοθεσία αλλά και τη διεύθυνση φωτογραφίας υπηρέτησαν πιστώς οι κυρίες Στεφανία Γεωργακοπούλου και Σωτηρία Παπαντωνίου. Την ερμηνεία και την εκφραστικότητα μέσω της ερασιτεχνικής, αλλά επαγγελματικού επιπέδου ηθοποιίας την χρωστούμε στις κυρίες Αφροδίτη Παπαντωνίου και Ζωή Καραθανάση. Η τελευταία επιμελήθηκε και τον ήχο, έχοντας διττό ρόλο στην περάτωση της ταινίας έναν της ηθοποιού και τον έτερον της monteur. Το κείμενο, που ακούστηκε είναι απόσπασμα από το έργο "Αντί εικόνας" του Ανδρέα Μπεντάι. Ενώ, την ηχοληψία και την παραγωγή της ταινίας διευθύνει η κα. Κωνσταντίνη Σέμκου

Ιδεών Περιπλανήσεις
Απόσπασμα από την ταινία "Cordelia" 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ταινία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας με υπεύθυνη την κα. Αγγελίδη, υπό το πρίσμα της αισθητικής και ψυχαναλυτικής προσέγγισης του κινηματογράφου και τα γυρίσματα της διήρκεσαν έξι (6) μήνες, λόγω έντονης κακοκαιρίας, που απαγόρευε τα εξωτερικά γυρίσματα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις