ειπε καποτε:

Όταν οι νόμοι των μαθηματικών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφείς, και όταν είναι σαφείς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. "Άλμπερτ Αϊνστάιν"

η αχρηστη πληροφορια της ημερας

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

Το Αριστειο «Ευαγγελισμος της Θεοτοκου» στον Εξαρχο του Πατριαρχειου Αλεξανδρειας στη Μοσχα, Αθανασιο τον Κυκκωτη


Ιδεών Περιπλανήσεις       ΜΕ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
       ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ 

ü Престижную награду Европейского Центра Искусств
“Награда Пресвятой Богородицы за отличную службу”

ü Oфициальный банкет в честь награждения Экзарха Православного Патриархата Александрии в Москве Его Высокопреосвященства Атанасиоса,
Метрополита Киринеи,
состоявшемся 28 апреля 2018 в Пеания, Аттика
 (Приёмном зале Европейского Центра Искусств)
v 
The Exarch of the Orthodox Patriarchate of Alexandria in Moscow, Metropolitan of Cyrene
Athanasios Kykkotis
received the prestigious award of the European Art Center “Annunciation of the Theotokos Award of Excellence and Distinction”
The banquet, the presentation, and the award ceremony:
Saturday, the 28th of April 2018 in the reception hall of the European Art Center of Greece (Peania, Attica)



Το Αριστείο
«Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»
στον Έξαρχο
του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
στη Μόσχα,  Αθανάσιο τον Κυκκώτη

Με αργυρό μετάλλιο του ιστορικού νομίσματος «Επτάνησος Πολιτεία»
στην 220ή επέτειο από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού

v Τιμητικές παρουσίες στην εσπερίδα:
-Ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιμ. Τιμόθεος Αγγελής
-Ο Μητροπολίτης Γουϊνέας, Γεώργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
-Ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής, Ησαΐας (Εκκλησία της Κύπρου)
        -Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος
-Ο Α΄Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας, κ. Vladimir Maystrenko
-Η Πρέσβης ε.τ., Κα Δανάη Κουμανάκου
-Ο πρώην Πρέσβης της Σερβίας στη Σόφια, κ.  Aleksandar Crkvenjakov
-Η Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών – πρώην Γενική Πρόξενος στη Μόσχα, Κα Ελένη Μιχαλοπούλου
- Ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος,  Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος
-Ο Οφικίαλος Μέγας Ευεργέτης – Μέγας Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Δρ. Σπυρίδων Καμαλάκης
-Ο Οφικίαλος Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας,
Δρ. Χαράλαμπος Μπούσιας

v Γραπτός χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου

v Τιμητική Επιτροπή:
- Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης, Καθηγητής της Ιατρικής στο Allegheny Health Network–Pittsburgh,  Καθηγητή Ανοσολογίας και Βιολογικών Επιστημών του Carnegie Mellon University,  Πρωτοψάλτης, Χοράρχης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Πιτσβούργκου και Εκτελεστικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βυζαντινής Μουσικής & Υμνολογίας (ASBMH)
-Δημήτρης Ηλιόπουλος, Πρέσβης ε.τ., Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Διεθνείς Οργανισμούς στην Χάγη
-Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής της Iστορίας του Eλληνισμού της Θεολογικής Σχολής του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
-Κωνσταντίνος Λαγούρος, Οφικίaλος Άρχων Πρωτονοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Collège Édouard Montpetit-Montréal, Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας στο Ορθόδοξο Τμήμα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Sherbrooke και Χοράρχης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Καναδά.
-Κωνσταντίνος Πρίφτης, Καθηγητής της Γνωστικής και Κλινικής Νευροψυχολογίας της Μαθηματικής και Οπτικοακουστικής Γνώσης, της Σχολής Γενικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Padova.
-Γιάννης Φίλης, Καθηγητής - πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Λογοτέχνης συγγραφέας («Poets and Writers» - USA, «P.E.N. Club»)
-Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής της Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συντάκτης του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών
-Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Οφικίαλος Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πρωτοψάλτης, Χοράρχης, και Μουσικοπαιδαγωγός, πρώην Καθηγητής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αθανάσιος Κυκκώτης

Αθανάσιος Κυκκώτης

Αθανάσιος Κυκκώτης
Επίδοση του Αριστείου
Επίδοση του Αριστείου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»
και της Περγαμηνής της Τιμητικής Επιτροπής
στο Μητροπολίτη Αθανάσιο τον Κυκκώτη


Γ
εγονός από εκείνα που σηματοδοτούν την ιστορία των σύγχρονων κοινωνικών δράσεων και κυρώνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης των σοβαρών φορέων του νεοελληνικού πνεύματος, υπήρξε η πρόσφατη διοργάνωση του πολύπτυχου πολιτιστικού προγράμματος της απονομής του «Αριστείου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης στον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, Μητροπολίτη Κυρήνης Αθανάσιο τον Κυκκώτη, διαπρεπή σκαπανέα της ιστορίας, εκκλησιαστικό ταγό και ποιητή.
v

Τ
ο Αριστείο, φιλοτεχνημένο με ιδιόχειρο καλλιτεχνικό γράφημα της γνωστής ζωγράφου Αμαλίας Παρασκευοπούλου, συνοδεύθηκε με το αργυρό μετάλλιο του ιστορικού νομίσματος «Επτανήσου Πολιτεία» της επετείου των 220 χρόνων από την γέννηση του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που φιλοτέχνησε η αξέχαστη κοσμηματουργός Κατερίνα Γρόλλιου.
 v
Σ
την εσπερίδα αφιερώθηκε και ο εγκαινιασμός της έκθεσης αυθεντικών έργων της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς «Παραδοσιακοί επικλίνιοι Σταυροί, 19ος -20ός  αιώνας» της συλλογής του Δημήτρη Μποντικούλη, γνωστού συλλέκτη και ιδρυτή του Εθνικού Αθλητικού Μουσείου «Ι.Φωκιανός» του Υπουργείου Παιδείας.
 v

Τ
ην αναστάσιμη νότα πρόσφερε τριμελές αναλόγιο ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη, Οφικίαλο Άρχοντα Υμνωδό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γιώργο Χατζηχρόνογλου, που απέδωσε αποσπάσματα της υμνολογίας του Πεντηκοσταρίου.

v 


Σ
το τελικό εξαιρετικό μέρος της εσπερίδας παρουσιάσθηκε σε πρώτη εμφάνισή του, το μόλις εκδοθέν βιβλίο «Άγιοι του Πόντου - Ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Πέτρος ο Τραπεζούντιος» με την ιστοριολογική εισηγητική κατάγραφή του τιμώμενου Μητροπολίτη Αθανασίου του Κυκκώτη και την σύνθεση του «Βίου, της Ακολουθίας και του Παρακλητικού Κανόνος εις τον Άγιον Ένδοξον Νέον Ιερομάρτυρα Πέτρον τον Τραπεζούντιον» που εκπόνησε ο Οφικίαος Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπούσιας.
Παρουσιάσθηκε  επίσης το πρόσφατο ποιητικό βιβλίου του Σεβασμιώτατου κ. Αθανασίου, «Κυρηναϊκή Ενσύμβολος Μυθαγωγία».

Και τα δύο έργα προσφέρθηκαν ως ενθυμηματικά δώρα σε όλους τους παριστάμενους.
 
   

Ε
υχάριστη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μηνύματος χαιρετισμού του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που μετέφερε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας Vladimir Maystrenko, ότι
“ο Πρόεδρος Πούτιν θα ήθελε να ήταν παρών καθώς η αγάπη του προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και αναγνωρισμένη η προσφορά του τιμώμενου Μητροπολίτη Κυρήνης στη Μόσχα”.

Ομιλητές


Αθανάσιος Κυκκώτης
Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος
«Πόντος, η ετέρα ιστορική
Μεγάλη  Ελλάς εν τη Εώα»
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης της Ελλάδος
Ευάγγελος Ανδρέου
«Τιμή κόσμησις Αρχιερέως
Αθανασίου του Κυκκώτου»




Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Δημήτρης Καραμβάλης
«Ο ποιητικός λόγος του
Μητροπολίτη Κυρήνης Αθανασίου»
Ποιήτρια
Μαριάννα Βλάχου
Απαγγελία ποιημάτων 

Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης
Ράνια Βισβάρδη
Εισαγωγή - παρουσίαση

Το Αριστείον «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»

Πρόκειται για την ανώτατη τιμητική διάκριση, που θέσπισε σε επίσημη καταστατική διάταξή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος για να επιδίδεται σε προσωπικότητες του εκκλησιαστικού βίου, ιδίως για την διακεκριμένη προσφορά τους στα Γράμματα, στην Τέχνη, στην Παιδεία και στον Ανθρωπισμό.
Ο τίτλος του Αριστείου τιμάται στο όνομα του Παρεκκλησίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, το οποίο οικοδομήθηκε το έτος 2000 και ευλογήθηκε την 3η Ιουλίου του έτους 2002 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Κυρό Χριστόδουλο, ο οποίος και έλαβε αύθις το πρώτο Αριστείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».  

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Το Παρεκκλήσιο επισκέφθηκαν κατά καιρούς αρχιερείς, όπως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Κυρός Αγαθόνικος, ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ (του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο σημερινός Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Γ΄, ο Τιτουλάριος Αρχιεπίσκοπος Satrianum Patrick Coveney (της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), πλείστοι έλληνες και ξένοι επιφανείς άνθρωποι των Γραμμάτων και της Επιστήμης καθώς και πλήθος λαϊκών, συμμετεχόντων στις εκάστοτε τελούμενες ακολουθίες.
Οι τοιχογραφίες του Παρεκκλησίου είναι έργα του αγιογράφου Τάσου Λουκά, πτυχιούχου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, από τα Μέγαρα και του αγιογράφου Θόδωρου Δρίτσα από το Μαρκόπουλο Μεσογείων. Οι κεραμικές φρίζες είναι έργο της Αγγελικής Τσεβά. Στους δωρητές του Παρεκκλησίου, η ζωγράφος Αμαλία Παρασκευοπούλου και ο μακαριστός Πρωτοψάλτης Μανώλης Χατζημάρκος.

Το Αριστείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» συνοδεύεται από εκ πολυτίμου μετάλλου ενθύμημα  (μετάλλιο, γλυπτό, κ.λ.π.) με επετειακό θέμα και επιδίδεται ύστερα από ομόφωνη απόφαση επί μοναδικού θέματος  ημερήσιας διάταξης,  του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης.  Στην απόφαση αυτή προβλέπεται και η σύσταση Τιμητικής εκ προσωπικοτήτων Επιτροπής, η οποία στην επίδοση του Αριστείου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του έτους 2002 στον Κυρό Χριστόδουλο, συστάθηκε με τα ακόλουθα μέλη:
-+Μανώλης Χατζημάρκος, Πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοπαιδαγωγός, μελουργός,  
  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου  
  Αθηνών.
-Ελευθέριος Παπασταύρου, τσελίστας, μουσουργός, μουσικοπαιδαγωγός, Καθηγητής   
  του Πενεπιστημίου Cape Town και της École normale .
 -Włodzimierz Kaczocha, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Zielonej Górze
  (Πολωνία).
-Κωνσταντίνος Λαγούρος, Πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοπαιδαγωγός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Sherbrooke (Καναδά)

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Δέηση και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλουμέσα στο Παρεκκλήσιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»

Γραπτοί χαιρετισμοί στην Εσπερίδα
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

v

Αγαπητές Κυρίες, αγαπητοί Κύριοι

Με το παρόν μήνυμα επιθυμώ να απευθύνω εγκάρδιο φιλικό χαιρετισμό στην επίσημη εσπερίδα απονομής του Αριστείου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυρήνης και Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, Κύριο κ. Αθανάσιο τον Κυκκώτη, με την προσθήκη των θερμότατων συγχαρητηρίων στον σεμνότιμο αυτόν Ιεράρχη, Ποιμένα και ποιητή, που με υψηλή θεσμία ευθύνη και πατρική αγάπη διακονεί την Ορθοδοξία και τα ελληνικά γράμματα μέσα στην κιβωτό της λαμπρής ιστορικής Ρωσικής Ομογένειας.
Επιθυμώ, επίσης να ευχηθώ στον Σεβασμιώτατο να έχει πάντοτε υγεία και μακρότητα ημερών και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης ευτυχή διάρκεια και κάθε περαιτέρω επιτυχία στο άξιο κοινωφελές μορφωτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό έργο του.
                                                    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά
                                                             Δημήτρης Ηλιόπουλος
                                                                     Πρέσβης ε.τ.
                                                  Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
                                                 στους Διεθνείς Οργανισμούς στην Χάγη

v

American Society For Byzantine Music & Hymnology

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ
Τιμόθεος Αγγελής. Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Υποδοχή του εκπροσώπου του Οικουμενικού
Πατριάρχη Βαρθολομαίου,
Αρχιμ. Τιμόθεου Αγγελή
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Υποδοχή του Μητροπολίτη Ταρασού
και Ορεινής κ.κ. Ησαΐα
εκπροσώπου
της Εκκλησίας της Κύπρου
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Ο Α' Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας,
κ. Vladimir Maystrenko
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Ο Μητροπολίτης Γουινέας,
κ.κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του
Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Θεοδώρου
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του
Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη,
κ. Δημ. Παρασκευόπουλου






Ευρωπαϊκό Κέντρο ΤέχνηςΕυρωπαϊκό Κέντρο ΤέχνηςΕυρωπαϊκό Κέντρο ΤέχνηςΕυρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

                                                 1                                           2                                 3                                   4                



Ευρωπαϊκό Κέντρο ΤέχνηςΕυρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

                                                                        5                          6                            7                       


1. Ο Οφικίαλος Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Dr. Χαράλαμπος Μπούσιας
2. Ο Οφικίαλος Μέγας Ευεργέτης, Μέγας Άρχων Λογοθέτης της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Dr. Σπυρίδων Καμαλάκης
3. Η Πρέσβης ε.τ. Δανάη Κουμανάκου
4. Ο πρώην Πρέσβης της Σερβίας στη Σόφια Aleksandar Crkvenjakov
5. Η Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, πρώην Γενική Πρόξενος στη Μόσχα, Ελένη Μιχαλοπούλου
6. Ο συνεργάτης-κύριος ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, Παναγιώτης Καμηλάκης
7. Η Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Παπαβασιλείου



Την Εσπερίδα πλαισίωσε η έκθεση του πολύτιμου λαογραφικού θέματος
«Παραδοσιακοί
κεντητοί επικλίνιοι Σταυροί, 19ος – 20ός αιώνας»
της συλλογής του Δημήτρη Μποντικούλη

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Η επιμελήτρια της έκθεσης, γνωστή ζωγράφος Αμαλία,
 με τους Μητροπολίτες Κυρήνης Αθανάσιο και Γουϊνέας Γεώργιο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΤΟΥ ΤΙΜΗΘΕΝΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΥΚΚΩΤΗ
ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Αθανάσιος Μητροπολίτης ΚυρήνηςΜητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος Μητροπολίτης Κυρήνης  
     











Το πρόγραμμα έκλεισε με ανοικτή δεξίωση στον κήπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης.
Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης


Παραλειπόμενα

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Μητροπολίτης Κυρήνης, Αθανάσιος

Ώρες ξενοιασιάς του Μητροπολίτη ποιητή στην Παιανία. Πάνω, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης με τον πρόεδρο Ευάγγελο Ανδρέου και τον Ειδ. Γραμματέα Ανδρέα Μπεντάι . Κάτω, με τη Γενική Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης Ράνια Βισβάρδη και τον Καθηγητή και την Κα Χρ. Χαραλαμπάκη, μεσημεράκι στην εξοχική ταβέρνα. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις